Pametna ishrana

Šta je dijabetes i moraju li ti lekovi?

Piše: Dr Olga Ličina, doktor medicine i klinički nutricionista

Dijabetes, ili „šećerna bolest“ nije nimalo slatka, kako bi njeno ime sugerisalo, naprotiv, to je podmukla bolest. Nevidljiva je, i često se u početku simptomi ni ne primećuju – zanemaruju se ili pripisuju nečemu drugom, na primer česta žeđ, prekomerno znojenje, crvenilo u licu, vrući obrazi, isl, ali razvoj ove bolesti može dovesti do ozbiljnih komplikacija i sistemskih oboljenja. Dijabetes melitus tip 2, kako se stručno naziva, bolest je modernog doba. Najčešće se javlja kao posledica stresa modernog života jer insulin reaguje na hormone stresa. Drugi uzročnici ove bolesti koji često idu „ruku pod ruku“ sa stresom su nepravilna i neredovna ishrana i prekomerna ishrana te povećene telesne težine. Dijabetes predstavlja samo jedan u nizu metaboličkih problema. Svako povećanje šećera iznad 7 mmol/l u tri uzastopna merenja može se definisati kao bijabetes. U fazi kada je kod osobe nivo glikemije između 6 i 7 mmol/l ona spada u grupu preddijabetičkog sindroma. U toj fazi još uvek postoji mogućnost da se izbegne terapija lekovima i prelazak u insulin, što nazivamo zavisni tip dijabetesa. U predijabetičnom stanju pokušajte da smanjite nivo šećera prirodnim metodama i sprečite dalji razvoj bolesti. U osnovi ovog lečenja mora biti promena ishrane koja je dovela do sindroma. Ukoliko sami nemate dovoljno znanja ili vremena da promenite svoj jelovnik, uvek je dobro posavetovati se sa nutricionistom. A postoje i prirodni načini koji mogu pomoći da se snizi nivo šećera u početnoj fazi razvoja ove bolesti, to su:

Aloe vera
Aloe vera je kaktusna biljka, poznata pod nazivom „kraljicom lekovitih bilja“. Pored toga što povoljno utiče na imuni sistem, u mnogobrojnim kliničkim studijama je dokazano da snižava nivo šećera u krvi.

Cimet 
Cimet svakodnevna primena pola kašike cimeta rastavljenog u čaši mlake vode smanjuje nivo šećera u krvi za čak 25%.

Čaj od lista peršuna

Ovaj čaj je poznat po svojoj upotrebi i velike koristi kod urinarnih infekcija, ali peršun povoljno utiče i na nivo šećera u krvi.

Riblje ulje
Omega3 masne kiseline smanjuju toleranciju na glukozu, simptome dijabetesa i nivo holesterola u krvi.

Crni luk
Supstanca zvana alilpropili-disulfid iz luka stimuliše proizvodnju insulina u pankreasu.

Potrusana
Biljka Potrusana (Portulaca oleracea) u našem narodu poznata i kao Tušt i Portulaka, čije se listovi koriste kao salata ili začin, ima trostruko dejstvo: menja ćelijsku osetljivost na insulin, smanjuje apsorpciju glukoze iz digestivnog trakta, povećava unos glukoze iz krvotoka u ćelije. Osim kao sveža biljka može se unositi i u prahu, ili kao suplement.

Više tekstova i savete nutricioniste možete naći na www.drolgalicina.rs

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *