Blog, Pametna ishrana

Zašto nam je važno koje palmino ulje koristimo?

Anđeli Xtra Bar je sjajan energetski bar bez brašna, bez šećera, bogat vlaknima. Pogodan je za vegane a ne sadrži trans masti, između ostalog i zahvaljujući palminom ulju koje je u sastavu Xtra Bara.

Do sada ste verovatno čuli kontroverze o ovom ulju: poslednjih godina nekontrolisan uzgoj palmi doveo je do ozbiljne seče prašuma i jezivog ugrožavanja orangutana i drugih životinjskih vrsta. Jedini način da se ovome stane na put jeste da se uvede rigorozni red u proizvodnju palminog ulja. Zato je oformljena međunarodna organizacija (RSPO) Roundtable on Sustainable Palm Oil čiji je cilj da obezbedi održivu proizvodnju palminog ulja.

Palmino ulje koje koristimo u Xtra Barovima je RSPO sertifikovano, što znači da se proizvodi od palmi na plantažama koje kontrolišu nezavisna tela sa ciljem da spreče seču prašuma i ugrožavanje živog sveta, kao i da poštuju ljudska prava radnika na plantažama.

 

Ovakvo palmino ulje je skuplje od ulja bez sertifikata ali mi smatramo da je ovakva investicija ne samo opravdana  nego i neophodna jer nam je vrlo važna briga o životnoj sredini.

 

Inače, palmino ulje je jedno od zdravijih ulja jer čak ni na visokim temperaturama ne razvija trans masti, nije hidrogenizovano, i koristi se za ljudsku ishranu već stotinama godina.

Nadamo se da će uskoro sve plantaže morati da imaju RSPO sertifikat jer jejedini način da opstanemo održiva proizvodnja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *