Blog, Lepote preduzetništva

Šta čini dobar mentorski odnos

Mentrostvo je dragocen odnos. To je odnos u kom mentor inspiriše štićenika, bude mu inspiracija, uzor, vodič kroz iskustva koja je sam mentor već stekao. Ako je zaista kvalitetan, to je odnos iz kojeg porastu i mentor i štićenik. Bilo da ste mentor ili imate mentora, ove smernice biće Vam dragocene:

1. PODRAZUMEVANJE = NERAZUMEVANJE 
U bilo kom odnosu, u bilo kojoj komunikaciji, uvek imajte na umu da niko ne ume da čita misli, te da ono što je jednoj osobi potpuno logično i podrazumeva se, drugoj može biti potpuna nepoznanica. Ako ste mentor, ne pretpostavljajte da Vaš štićenik ima iste nedoumice i izazove koje ste Vi imali. S druge strane, možda će mu/joj biti izuzetno teško nešto što je Vama teklo glatko. Počnite slobodno davati savete i deliti iskustva, čak iako niste (još) dobili prava pitanja kako biste saznali više. Potom saznajte činjenice. Postavite dobra pitanja. Razgovarajte o specifičnostima situacije. Podstaknite svog štićenika da podeli svoje ideje ili rešenja. Zatim, kada imate jasnu sliku o tome šta je problem, podelite sopstveni savet i smernicu.

2. CILJEVI
Dobri mentorski odnosi imaju dobro postavljene ciljeve. Iskreno razgovarajte unapred o tome šta želite da postignete tokom svog mentorskog odnosa. Važno je da jasno definišete polaznu tačku, odakle krećete, i to ne tako što će mentor definisati i postaviti tu definiciju kao neosporivu, već tako što će obe strane mentorskog odnosa iskreno definisati gde se nalaze. Potom definišite destinaciju: krajnju tačku u koju želite da stignete. Važno je imati neku ideju o tome kako želite da stignete tamo, ali nemojte biti tako kruti da ne možete skrenuti s puta, ili naći bolji put do cilja tokom mentorskog odnosa.

 

3. PITAJTE
I za mentora i za štićenika važi isto pravilo: koliko pitate, toliko ćete dobiti. Mentor postavljanjem pitanja izbegava da upadne u zamku pretpostavki, a štićenik dobija upravo one informacije koje su mu potrebne. Često gledam situacije u kojima štićenik oseća nelagodu što “troši previse vremena svom mentoru”. Ako neko dobrovojno uđe u mentorski odnos sa Vama, očigledno je spreman da Vam posveti vreme. Nemojte protraćiti tu priliku da učite od takve osobe. Ako oseti da zaista ne može da Vam posveti toliko vremena, sama će naći način da Vam to saopšti.

 

4. SAMI GRADITE SVOJ ODNOS
Većina mentorskih parova u Srbiji nastaju kao posledica programa za osnaživanje preduzetnuka, start-apova, žena u preduzetništvu… Ako ste imali sreću da Vas izaberu i pozovu u ovakav program (bilo kao mentora, bilo kao korisnika programa), nemojte očekivati da će Vas organizatori programa vući za ruku i graditi mentorski odnos umesto Vas. Mentorski odnos biće ono što od njega napravite, sopstvenom inicijativom i vremenom koje ste spremni da uložite u razvoj.

5. OSTAVITE SUJETU PO STRANI
Ako ste štićenik, ušli ste u mentorski odnos sa nekim ko Vam je inspiracija, uzor, ko ima više iskustva od Vas… možda Vam neće prijati kada Vam saopšti nešto suprotno Vašim stavovima, ali ostanite otvoreni za preispitivanje sopstvenih stavova, jer to je najbolji način da napredujete. Ako ste mentor, najbolje merilo uspešnosti mentorskog odnosa jeste uspeh Vašeg štićenika, koji nekada, kako vreme prolazi, može postati i veći od Vašeg. To je stvar kojom bi trebalo posebno da se ponosite, jer ona govori da ste otključali nečije potencijale i pomogli mu da poraste.

*Autorka teksta je mentorka programa “Podeli znanje”, deo inicijative Vital Voices, angažovana je u  ekspertskom timu Smart Kolektiva, i biznis konsultantkinja. Suvalasnica je i suosnivačica brenda “Anđeli”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *